boeren, burgers en buitenlui!

Net als het Historisch Spektakel in 2016 en 2017 worden de Vestingstedendagen 2018 een groots vermaak! En dit jaar grootser en nóg spectaculairder, komt dit zien!! Ieder jaar organiseert een vestingstad de Vestingstedendagen. Vorig jaar was het de beurt aan Geertruidenberg, in 2018 is Grave het decor van deze onvergetelijke dagen. Voor zowel jong als oud valt er een hoop te beleven en is er weer heel veel te zien! Kom dus naar vestingstad Grave en proef, ruik, luister, voel én beleef de historische sfeer tijdens de Vestingstedendagen 2018! Het wordt natuurlijk helemaal leuk als ook bezoekers historische kledij dragen!

zet 7+8 april in uw agenda

Het programma is bekend! Bekijk de folder hier

vijf tijdlijnen

Wandel door eeuwen geschiedenis

Er zal een hoop te beleven en heel veel te zien zijn! Heel Grave zal gehuld zijn in historische sferen. Aan de hand van vijf belangrijke gebeurtenissen zal de rijke geschiedenis van Grave tot leven komen, vanaf het ontstaan van vestingstad Grave tot en met diverse uiteenzettingen van uitgesproken historische karakters!
Het wordt weer  een groots vermaak, voor jong én oud!
Zo’n rijke historie, die moet je laten zien! Grave zal hét decor zijn deze Vestingstedendagen 2018 van zoveel vermaak en vertier, dit zal de geschiedenis in gaan als hele mooie herinneringen aan een fantastisch mooi feest!

Vestingstedendagen Grave - tijdlijn Jan I van Cuijk

1140

Het ontstaan van Grave

Vestingstedendagen Grave - Arnoud van Gelre

1423

Huis van Egmond

Vestingstedendagen Grave - Tijdlijn Willem van Oranje en Anna van Buren

1533

Anna van Buren

1568

Tachtig jarige Oorlog

Vestingstedendagen Grave - Chamilly en Von Rabenhaupt

1674

Beroemd beleg

Vestingstedendagen Grave - startschot

2016

1e Historisch Spektakel

honderden figuranten
vijf tijdlijnen
twee onvergetelijke dagen

één groot spektakel

spektakel locaties in grave

Wat is waar zoal te doen?

De hele stad ademt de sfeer uit van honderden jaren terug. Op iedere hoek is er wel een verrassing waardoor je je meteen eeuwen terug waant! In de historische straatjes kun je volop genieten van allerlei kraampjes met oude ambachten en middeleeuwse koopwaar. Stadsomroepers brengen luidkeels iedereen op de hoogte van belangrijke gebeurtenissen of fluisteren zacht de laatste roddels. Ssst…
Stadsgidsen nemen groepen mee in een tour door de vele straatjes en geschiedrijke monumenten. 
De volgende locaties zijn speciaal een bezoek waard:

Vestingstedendagen Grave - Bekaf

halfbastion bekaf

Op Half bastion Bekaf zal er een groot  kampement worden opgezet waar je ogen en oren tekort komt! Zie ook de ambachtslieden aan het werk met historisch materieel en geniet van de geweldige roofvogels en heuse vuurspuwers! Hier wil je niet meer weg!

Vestingstedendagen Grave - Maaspoort en Loswal

loswal, aan de maas

Op de Loswal is een gezellig kampement opgezet met kampvuurtjes, waar je lekker broodjes kunt bakken ! Er is daar van alles te beleven en te doen, je kan er ook echt schieten met een ‘kanon’! Baroen leert de jeugd omgaan met een musket en leidt ze op tot echte musketiers! Aanschouw onder het genot van een drankje en een hapje, hoe de ridders aan het oefenen zijn. Aan de kade ligt een historische vloot, hoe mooi, zo’n waterlinie!

Vestingstedendagen Grave - Oude Stadhuis en Binnenhof

historisch centrum

In het oude stadhuis ondertekenen Markies De Chamilly en Generaal van Rabenhaupt het verdrag over het beleg van 1674 van Grave. Maak een geweldige selfie met beide heren!!
Achter het stad, op het Binnenhof en het Torenplein, kunt u lekker eten en drinken in historische sferen. Demonstraties van oude ambachten en geweldige poppenspelers met kindervoorstellingen terwijl jij ondertussen lekker geniet op het terras. Middeleeuws verkoopwaar volop en lekker knuffelen met lieve beestjes!

Vestingstedendagen Grave - St. Elisabethkerk

markt en st. elisabethkerk

In de grote St. Elisabethkerk ligt Hertog Arnoud van Gelre die Grave zeer lief had. Zijn geschiedenis kun je terugvinden in een monument in de kerk ter nagedachtenis aan hem.
De markt is vol met terrassen waar volop vertier en vermaak te horen en te zien zal zijn voor zowel jong als oud! Zie ook nog een imker aan het werk en hoe ambachtelijk bieren worden gebrouwen! 
Laat het zonnetje maar schijnen!

Vestingstedendagen Grave - De Kat

kat, bij het arsenaal

Op één van de meest strategische plekken van het vestingstadje leer je over het ontstaan van Grave rond 1140 ten tijde van Herman van Cuijk en de eerste bloei onder heer Jan I van Cuijk. Op de groene rug van de Kat kun je genieten  van het mooie uitzicht over de Graafse historische daken en onder andere de St. Elisabethkerk!
Onderaan de Kat gaat de ambachtskunst verder met overheerlijke lekkere huisgemaakte producten!

Vestingstedendagen Grave - Hampoort

hampoort

Bekijk in de Hampoort het Tableau Vivant van het voorgenomen huwelijk tussen Willem van Oranje en de Graafse Anna van Buren, gedetailleerd neergezet door het Cloveniersgilde en Sinte Catharina 1480 Gilde uit Weert! Ook is de bijzondere Gildekamer is te bezichtigen. Buiten hangt de heerlijke geur van gerookte paling. Het Graafs Museum heeft een tentoonstelling over het beleg van 1674 en Grave als onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Ook is er een archeologische tuin náást het museum, waar je je hart kunt ophalen met graven!

Vestingstedendagen Grave - Voormalig Visioterein

voormalig visio terrein

Op het voormalige Visio terrein zijn er demonstraties met een Trebuchet, carbid- en handboogschieten. Bezoekers kunnen naar hartenlust mee oefenen. Speciaal voor kinderen is er o.a. de kinderschietbaan, kinderspellen en voorstellingen! Ondertussen bulderen er kanonnen en voert de Tachtigjarige oorlog volop de strijd van weleer! Met veel zwaardgekletter en kanonslagen, loop je tussen eeuwen strijdtonelen door.
Zondag 8 april zijn Gilden uit andere vestingsteden te bewonderen. Wat zal dat een mooi gezicht zijn!

nieuwtjes

Het programma is bekend. Zodra we weer iets leuks te vertellen hebben of er zijn wijzigingen, dan houden we u hier op de hoogte.
Voor zowel jong als oud valt er een hoop te beleven en veel te zien! Maar speciaal voor kinderen organiseren we iets bijzonders. Zij kunnen deze dagen hun rijkdom flink vergroten! Met kinderspellen kunnen ze ‘florijnen’ verdienen! Als extra beloning voor hun gezwoeg ontvangen ze een hele eigen grote munt als aandenken aan dit mooie evenement. Hoe leuk is dat voor later, als herinnering aan een geweldig feest in Grave!! 

Grave autovrij op 7 en 8 april

6 april 2018

Terug in de tijd gaat natuurlijk alleen als er geen auto’s te zien zijn. 
Bekijk op de plattegrond waar je kunt parkeren als je de auto echt nodig hebt om naar Grave te komen. En volg op 7 en 8 april de aanwijzingen op de borden.

Bekijk hier de pdf

De vuile was hangt buiten

4 april 2018

De stad is versierd, de was en vaandels hangen. Laat de bezoekers maar komen!

Bekijk filmpje op YouTube
Anna&Willem_Vestingstedendagen2018Grave

Anna & Willem

3 april 2018

Daar zijn ze dan, de eregasten van de Vestingstedendagen 2018 in Grave. Zijn Koninklijke Hoogheid Prins Willem van Oranje en zijn toekomstige bruid de ‘Gravin’ Anna van Buren.

Bekijk filmpje op YouTube
Vestingsteden Grave_wordt musketier

Oproep voor stoere jongens en meisjes!

2 april 2018

In de serie Johanna Wilhelmina Carolina en Johanna Allegonda sluiten we deze af met een speciale oproep naar jonge Graafse inwoners. 

Bekijk filmpje op YouTube

Interview met Jolanda en Ank

1 april 2018

Peter Linders interviewt Jolanda en Ank over de Vestingstedendagen 2018, die op 7 + 8 april plaats vinden in Grave.

Bekijk filmpje op YouTube

Arnoud van Gelre | The long version 

1 april 2018

De langere versie van het filmpje over Hertog van Gelre. Op YouTube is meer te lezen over de geschiedenis van de echte Arnoud. 

Bekijk filmpje op YouTube

Pastoor van Aarden als Arnoud van Gelre

1 april 2018

Vestingstedendagen 2018 Grave presenteert de wederopstanding van Hertog Arnoud van Gelre. In deze aflevering een hoofdrol voor onze eigense Graafse pastoor.

Bekijk filmpje op YouTube

Opening pop up store

28 maart 2018

Nog kleren nodig voor de Vestingstedendagen? Kom dan naar het winkeltje in het oude stadhuis.

Bekijk filmpje op YouTube

Historische maaltijd op de Markt

28 februari 2018

Hoe kun je zaterdag 7 april beter afsluiten dan met een historische maaltijd op de Markt? Ervaar hoe een Goei Leven in het Land van Cuijk er in de middeleeuwen uit zag. Datum: zaterdag 7 april, aanvang: 17.00/17.30 uur, € 27,50 (driegangenmaaltijd incl. 2 consumpties)

Reserveer een plek
Vestingstedendagen Grave - de koning

Promo aflevering 3: brief van de koning

19 februari 2018

Ank & Jolanda zijn alle notabelen aan het uitnodigen, zo ook onze Koning. Komt hij wel of komt hij niet? 

Bekijk filmpje op YouTube
Vestingstedendagen Grave - locaties vsd

Promo aflevering 2: langs de VSD locaties

7 februari 2018

De vestingstedendagen komen eraan! Jolanda en Ank lopen alvast een rondje in het centrum van Grave waar het allemaal gaat afspelen.

Bekijk filmpje op YouTube

Promo aflevering 1

6 januari 2018

Anna van Buren. Een meisje geboren in maart 1533 te Grave. Enige erfgename van Maximilliaan van Egmond, zoon van Floris van Egmond en verwant aan Arnoud van Egmond beter bekend als Arnoud van Gelre.

Bekijk filmpje op YouTube

Hoort en deel het voort!